Aparate de aer conditionat

Ce termostat să alegi pentru centrala ta

Termostat

Oficial a început iarna, deși sezonul rece ne-a întâmpinat cu temperaturi scăzute deja de o lună. Probabil ați pornit deja centralele, dar urmărirea consumului pe contor devine obositoare și motiv de panică având în vedere tarifele la momentul actual. Să fii stăpân pe casa ta înseamnă inclusiv să ai control asupra temperaturii, motiv pentru care soluția ideală este montarea unui termostat. De care, cum îl alegi, cât costă și cum îl montezi vom discuta pe parcursul a mai multor articole. Astăzi începem cu prima întrebare: ce termostat să alegi pentru centrala ta?

Ce tipuri de termostat există?

Înainte de a începe să îți prezentăm câteva modele foarte comandate și apreciate atât de instalatori, cât și de clienți, am considerat că primul pas este să îți explicăm câte tipuri de termostate poți găsi pe piață și care sunt diferențele dintre ele, ca să nu existe o confuzie în momentul achiziției. Ulterior, vom reveni cu un articol legat de recomandări. Așadar, atât în magazinele de specialitate, cât și în mediul online, vei găsi:

Termostat de ambient

Termostatul de ambient este perfect pentru a controla temperatura dintr-o cameră. Comparativ cu celelalte tipuri de termostat, acesta este mobil și nu influențează temperatura din restul camerelor. Spre exemplu, dacă duci termostatul în dormitor și îl setezi la 20 de grade, centrala se va opri când temperatura afișată pe termostat va fi cea dorită. În același timp, restul caloriferelor din casă vor funcționa și vor încălzi până când centrala va intra în stand-by. Este alegerea optimă dacă nu îți dorești o temperatură constantă în toată locuința și în același timp este o alternativă de buget.

Termostat Wi-Fi

Tehnologia a avansat foarte mult în direcția soluțiilor controlului termic cu scopul de a reduce din costuri, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care discutăm astăzi despre termostatul Wi-fi. După cum îi spune inclusiv denumirea, este un dispozitiv wireless (fără fir), modern, care îți oferă control asupra temperaturii din casă de oriunde te-ai afla.

Poți controla tot ce se întâmplă cu căldura din interiorul locuinței tale, indiferent că ești la job sau în vacanță, iar acest lucru are loc cu ajutorul unei aplicații, de obicei furnizată de producătorul termostatului. Da, acum ai posibilitatea de a porni centrala la finalul programului de la job, pentru a fi primit de o atmosferă caldă și plăcută când ajungi acasă, iar asta doar folosind smatphone-ul.

Majoritatea termostatelor Wi-Fi sunt și programabile, așadar nu trebuie să stai zilnic să faci setările, chiar dacă este un proces ușor. În funcție de modurile termostatului, ai mai multe variante în care poți programa temperaturile dorite pe tot parcursul săptămânii, dar mai pe larg am discutat despre acest subiect într-un articol anterior.

Termostat Smart

Asemenea termostatului Wi-fi, și termostatul Smart poate fi utilizat și controlat cu ajutorul unei aplicații mobile. Diferența majora nu este doar de preț, ci constă în faptul că termostatul poate învăța în timp comportamentul tău și va ajusta temperatura în funcție de preferințele stocate după o perioadă, indiferent dacă este vorba de încălzirea sau răcirea camerei.

Totodată, o altă funcție smart este controlul vocal. Acest tip de termostat are capacitatea de a recunoaște comenzile vocale și a acționa în consecință. De obicei, este preferat de persoanele care au o afinitate pentru tehnologie și doresc automatizarea locuinței.

Comparativ cu celelalte două tipuri de termostate, are un preț mai mare, însă este amortizabil după o perioadă, având în vedere capacitatea de învățare a comportamentului care conduce la economisirea banilor cu plata facturilor. În plus, este o investiție în confort.

Ce termostat să alegi pentru centrala ta?

Pentru că am clarificat partea de diferențe între tipurile de termostate existente pe piață, atunci a venit momentul să răspundem și la întrebarea principală: ce termostat alegem?

Răspunsul va fi mereu același: depinde.

Înainte de a vorbi exclusiv de mărci, în primul rând trebuie să iei în calcul pentru ce îl vei folosi și care sunt nevoile tale reale. Apoi, setează un buget în care să te încadrezi. Ulterior, începe căutarea.

Concluzie

Termostatul este un accesoriu indispensabil locuinței tale. Dincolo de avantajul economisirii banilor, este o unealtă pentru confortul termic în propria locuință. În următorul articol vom reveni cu 3 recomandări de produse către tine, pentru a discuta mai pe larg funcțiile fiecărui termostat. Totuși, nu uita că la instal.ro îți punem la dispoziție o gamă largă de termostate pentru centrală, astfel încât să ai control total asupra temperaturii din locuința ta.

Dacă dorești să fii la curent cu toate noutăţile pe care le publicăm şi promoţiile pe care le avem în desfăşurare, te îndemnăm să accesezi pagina oficială MagInstal şi să dai un like paginii pentru a primi în timp real fiecare actualizare pe care o aducem. 

Scrie un comentariu

Cos 0
VIZUALIZATE RECENT 0