Instalatii sanitare

Cum să alegi cele mai bune țevi pentru instalație

țevi pentru instalație

Alegerea celor mai bune țevi pentru instalație și a fitingurilor reprezintă o decizie importantă ce are un impact  pe termen lung atunci când vine vorba despre confortul locuinței tale. Scopul acestui articol este de a te ghida în a face cea mai bună alegere precum și de a prezenta avantajele și dezavantajele opțiunilor existente.

Ce fel de țevi pentru instalație există pe piață?

Astăzi, cele mai multe dintre instalațiile existente au în componența lor fie țevi de cupru, de polipropilenă (PPR) sau PEX (polibutilenă). În ceea ce privește decizia, îndemnul nostru este să fie luate în calcul aspecte precum:

  • Duritatea apei din zona în care te regăsești,
  • Bugetul disponibil ce poate fi alocat, 
  • Durabilitatea,
  • Randamentul,
  • Nivelul de expunere la coroziune.

Pentru a evita eventualele probleme ce pot apărea pe parcurs, este recomandat ca un singur tip de țevi să fie folosit pentru întreaga instalație.

Ce alegi? Țevi din cupru vs PPR vs PEX

Țevi din cupru

În funcție de PH-ul apei din zonă, în cazul unui mediu mai puțin acid țevile din cupru sunt ideale, datorită faptului că sunt mai puțin corozive, nu permit formarea microbilor și au cea mai mare durată de viață, în medie de peste 50 de ani. 

Din punct de vedere al prețului, costul unei instalații pe bază de țevi de cupru are un preț mult mai mare, comparativ cu cel al unei instalații din polipropilenă sau polibutilenă. Bazându-ne pe acestea, este important să facem alegerea în funcție de tipul de instalație. Cazurile în care o instalație pe bază de țevi de cupru sunt recomandate sunt acele când ne referim la: instalații de apă menajeră, de încălzire în pardoseală sau de răcire și încălzire (aer condiționat).

PPR

În ceea ce privește țevile de PPR, printre avantajele acestora regăsim factori precum: rezistența la temperaturi ridicate și coroziune chimică, izolarea fonică, transferul de căldura este mai redus comparativ cu alte materiale, precum cuprul (acesta pierzând mai repede căldura față de PPR).

Cu toate acestea, printre dezavantajele țevilor de PPR regăsim durata mai scurtă de folosire, aspectul inestetic în special din cauza faptului că ies în evidență dacă nu sunt acoperite și pentru ca nu pot fi vopsite, faptul că sunt casante atunci când vine vorba de diferențele de temperatură dintre apa caldă și cea rece.

PEX

În cazul instalațiilor pe bază de țevi PEXAL, acestea au avantajul că sunt flexibile și pot fi montate cu ușurință. În egală măsură sunt rezistente, nu necesită fitinguri (spre deosebire de instalațiile pe bază de cupru sau PPR) și au o rezistență termică bună.

Principalele dezavantaje însă sunt că pot suferi modificări ca urmare expunerii ridicate la cloruri și nu pot fi montate în exteriorul locuinței.

Concluzie

Tipului ideal de țevi reprezintă o decizie complexă, ce poate fi influențată de diverși factori. Recomandarea noastră este ca în primul rând să se țină cont de tipul instalației. O alegere este potrivită atunci când este făcută în cunoștință de cauză, motiv pentru care v-am prezentat comparația între cele 3 tipuri predominante de materiale folosite în producerea țevilor. 

Dacă dorești să fii la curent cu toate noutățile pe care le publicăm și promoțiile pe care le avem în desfășurare, te îndemnăm să accesezi pagina oficială MagInstal  şi să dai un like paginii pentru a primi în timp real fiecare actualizare pe care o aducem.

One Reply to “Cum să alegi cele mai bune țevi pentru instalație”

  1. Ce trebuie să știi despre instalația sanitară a locuinței - Magazin de instalatii termice si sanitare

    […] mai accesibile financiar, însă fiecare prezintă o serie de dezavantaje despre care am discutat într-un articol anterior. Alegerea în ceea ce privește instalația sanitară îți aparțin și diferă de la proiect la […]

Scrie un comentariu

Cos 0

VIZUALIZATE RECENT 0