Sisteme de încălzire

Sisteme de încălzire în pardoseală electrice sau cu apă?

Sisteme de încălzire în pardoseală electrice sau cu apă?

Sistemul de încălzire în pardoseală este unul dintre cele mai eficiente sisteme. Unul dintre aspectele care o distinge cel mai mult este cu siguranţă cel al economisirii energiei. Dar care sunt caracteristicile sale și de ce ar trebui să optăm pentru acest sistem de încălzire în casele noastre? Să aflăm împreună particularitățile acestei forme de aer condiționat și modul său de funcționare.

Sistemele de încălzire în pardoseală se caracterizează prin conducte – când funcţionează prin trecerea apei calde – sau prin rezistenţe electrice dacă ne aflăm în prezenţa unui sistem electric. Atât conductele cât și cablurile electrice sunt poziționate sub pardoseală și așezate pe panouri radiante. Dacă decidem să instalăm un sistem de încălzire a apei, apa va fi încălzită printr-un cazan tradiţional, prin pompe de căldură sau chiar printr-un sistem fotovoltaic sau solar. În partea finală a studiului nostru aprofundat vom analiza modul în care un sistem de încălzire prin pardoseală funcționează optim.

Sistemul de încălzire prin pardoseală și radiații: ce să știți?

Sistemele de încălzire prin pardoseală transmit căldura prin radiație. Căldura este distribuită uniform de la podea la tavan. Nu există diferențe între o cameră și alta; căldura se transmite, de fapt, într-un mod omogen.

Căldura cu sistemele de încălzire prin pardoseală circulă uniform. La calorifere, in schimb, caldura este concentrată mai ales în zona în care a fost instalat aparatul. Economiile de energie cu panourile radiante sunt estimate la aproximativ 25 la sută în fiecare an. Pe scurt, nu este o chestiune banală! În plus, această formă de încălzire tinde să îmbunătățească calitatea aerului. Nu se ridică praf și nici nivelul de umiditate nu crește. În cele din urmă, aceste sisteme, în comparație cu caloriferele tradiționale, nu sunt voluminoase deoarece sunt invizibile pentru ochiul uman deoarece sunt plasate sub podea. Există multe acoperiri din care să alegeți; ceramica rămâne cea mai potrivită pardoseală.

Sistem de încălzire în pardoseală şi funcţionare optimă

După cum s-a menționat mai sus, sistemele de încălzire prin pardoseală pot fi alimentate de un cazan (condens sau peleți) și de pompe de căldură. Însă dacă intenționați să obțineți o funcționare optimă a sistemului și deci o distribuție mai mare a căldurii în toate încăperile, cel mai bun lucru de făcut este să puneți în funcțiune aceste sisteme cu sisteme fotovoltaice sau solare termice.

Acestea sunt soluții „prietenoase cu mediul” care permit familiilor să economisească – și nu puțin – la facturile la electricitate și gaz. Această combinație folosește și o operațiune foarte simplă: energia, care va fi folosită pentru încălzirea apei din conductele de sub pardoseală, este absorbită de panourile termice. Montarea panourilor se modifică în funcţie de caracteristicile energetice ale apartamentului.

Pentru o funcționare optimă a sistemului, iată ce avem nevoie: un colector solar, un rezervor pentru acumularea apei și un circuit care să pună în contact colectorul, rezervorul și sistemul de încălzire în pardoseală. Atunci hai să risipim un mit. Sistemul de încălzire în pardoseală, conectat la panourile solare termice, funcţionează şi ziua şi noaptea. De fapt, în timpul zilei, energia absorbită este suficientă pentru a face ca mediul de acasă să fie mereu cald și primitor.

Pentru cei care nu sunt mulțumiți, există posibilitatea de a folosi o formă alternativă de energie. Difuzia căldurii în locuință este de fapt măsurată pe baza radiației solare și a locației locuinței noastre. Alți parametri de luat în considerare sunt clima zonei în care ne aflăm și expunerea. Acesta din urmă trebuie să aibă dreptate pentru a se asigura că panourile solare pot acumula cât mai multă energie solară.

Scrie un comentariu

Cos 0
VIZUALIZATE RECENT 0
In perioada 01.05.2024 – 06.05.2024 echipa instal.ro va fi in vacanta. Comenzile sosite in aceasta perioada vor fi procesate incepand cu data de 07.05.2024. Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, echipa instal.ro va ureaza Paste Fericit!