Instalatii sanitare

Țevi din cupru: durabilitate și performanță în instalațiile sanitare

Țevi din cupru

A venit momentul să proiectezi instalația sanitară a locuinței tale, însă nu ești convins care este cel mai bun material pe care îl poți alege atunci când discutăm despre țevi și fitinguri? Experții Instal.ro sunt aici să te ajute, așa că astăzi vom discuta despre țevile din cupru, o alegere durabilă și performantă în orice instalație sanitară.

Avantaje țevi din cupru

Majoritatea instalatorilor recomandă țevi din cupru, motiv pentru care reprezintă o alegere atât de populară în preferințele consumatorilor. Totuși, care sunt motivele și la ce să te aștepți dacă înclini spre o astfel de investiție? Iată principalele caracteristici ale țevilor din cupru: 

 • Durabilitatea. Nimeni nu își dorește să refacă instalația sanitară după câțiva ani sau să aibă parte de un incident care să îl îndemne la o nouă cheltuială. Țevile din cupru de înaltă calitate au o durată medie de utilizare este de aproximativ 70 până la 80 de ani, deși majoritatea estimărilor conservatoare o pun în jur de 50 de ani. Cuprul este un metal durabil și rezistent la coroziune, satisfăcând cu succes majoritatea nevoilor industriale și rezidențiale.
 • Siguranță. Un alt avantaj important al țevilor de cupru este acela că poate fi utilizat în contact cu apa potabilă. Comparativ cu alte materiale, nu modifică structura chimică a apei și nu elimină substanțe chimice, fiind un metal complet non-toxic. Așadar, este un metal sigur pentru utilizare în instalațiile sanitare.
 • Conductivitatea termică și electrică. Excelenta conductivitate termică și electrică a cuprului permite transportul eficient al căldurii și al curentului electric prin țevi și fitinguri, motiv pentru care este utilizat inclusiv în sistemul de încălzire în pardoseală. 
 • Flexibilitatea. Cuprul este maleabil, ceea ce înseamnă că poate fi modelat și deformat fără a se rupe sau a se sparge, fiind potrivit pentru utilizarea în instalații complexe sau în zone cu spații limitate.

Montare țevi din cupru

Procesul de montare al țevilor din cupru nu este unul dificil, însă există câțiva pași pe care îți recomandăm să îi urmezi cu strictețe: 

 1. Pregătirea țevilor: Înainte de a te apuca de lucrare, verifică dimensiunile țevilor și a fitingurilor, precum și accesibilitatea zonei de lucru.
 2. Tăierea țevilor: Pentru a ajunge la lungimile necesare, există multe tehnici și instrumente pe care le poți folosi. Unele dintre aceste instrumente sunt tăietoare de țevi, fierăstraie, instrumente multifuncționale oscilante și tăietoare rapide.
 3. Îndoirea țevilor: În acest pas, poți folosi un dispozitiv de îndoire sau o cheie pentru a modela țevile în formele necesare.
 4. Aplicarea materialului de etanșare: Aplică material de etanșare pe țevi înainte de a le introduce în fitinguri. Materialul de etanșare este utilizat pentru a preveni scurgerea de apă sau gaze prin conexiunile dintre țevi. Când acestea sunt instalate în sisteme sanitare, pot fi expuse la variații de presiune și temperatură, precum și la coroziune.
 5. Montarea fitingurilor: Introdu țevile în fitinguri și strângeți ușor, fără a forța, fitingurile cu o cheie sau un instrument similar.
 6. Testarea instalației: Testează instalația pentru a verifica dacă există scurgeri sau alte probleme înainte de a finaliza lucrarea. 

Cost țevi din cupru

Comparativ cu alte tipuri de țevi, cum sunt cele din PPR și PEXAL, țevile din cupru au un cost mai ridicat, fiind considerate premium în lumea instalațiilor sanitare. Calitatea justifică prețul pe măsură, însă durabilitatea și avantajele menționate anterior fac din această achiziție o investiție pentru ani la rând de confort.  

Prețul variază în funcție de metrul liniar și de diametru, în general. Fără a oferi o cifră exactă, în România, prețul mediu pentru un metru de țeavă din cupru poate fi între 10 și 30 de lei, în funcție de calitate și de dimensiuni. De asemenea, prețul poate fi mai mare pentru țevi cu dimensiuni speciale sau cu un grad ridicat de puritate a cuprului.

Concluzie 

Țevile din cupru sunt apreciate pentru durabilitatea, rezistența la coroziune și capacitatea de a conduce căldura și electricitatea cu eficiență. Dacă îți dorești o instalație sanitară bine pusă la punct, atunci țevile din cupru sunt o variantă căreia îți recomandăm să îi acorzi importanță. 

Dacă dorești să fii la curent cu toate noutățile pe care le publicăm și promoțiile pe care le avem în desfășurare, te îndemnăm să accesezi pagina oficială MagInstal  şi să dai un like paginii pentru a primi în timp real fiecare actualizare pe care o aducem.

One Reply to “Țevi din cupru: durabilitate și performanță în instalațiile sanitare”

 1. Ce trebuie să știi despre țevile și fitingurile din PPR - Magazin de instalatii termice si sanitare

  […] îl au țevile și fitingurile pe care le alegi. Într-un articol anterior am discutat despre țevile din cupru, iar astăzi a venit momentul să vorbim despre tot ce trebuie să știi despre țevile și […]

Scrie un comentariu

Cos 0
VIZUALIZATE RECENT 0